utorok 5. apríla 2011

Kostol Sv. Jána na Kremnických Baniach encyklopédia architektonických slohov tip na jednodňový výlet





Kostol Sv. Jána bol postupne vybudovaný nemeckými kolonistami, ktorí začali prichádzať na naše územie, ako odborníci na banícku činnosť a ďalej po tatarských vpádoch roku 1242, keď bolo potrebné zaľudniť krajinu. Tento kostol predstavuje ozaj unikátnu architektonickú pamiatku hlavne tým, že sa na jeho súčasnej podobe zúčastnili všetky architektonické štýly. Pôvodná kaplnka z roku 1200 pre obce Krahule, Dolný a Horný Turček, Sklenné, Kunešov a Piargy bola vybudovaná v románskom slohu, v polovici 14. storočia bola ku kaplnke pristavaná chrámová loď, ale už v gotickom slohu. Koncom 15. storočia bola klenba prebudovaná v novogotickom slohu, ale už začiatkom 16. storočia sa v chráme objavujú prvky novorenesančného slohu. Zo 17. storočia je chrám poznačený prvkami renesančného a neskororenesančného slohu.
V rokoch 1529-1673 patril kostol reformovanej cirkvi a v tomto období bola k nemu pristavaná veža. Dátum, ktorý sa nachádza na priečelí kostola 1588 pravdepodobne označuje rok keď bola veža postavená. Ďalšie slohy, ktoré tu môžeme pozorovať sa nachádzajú v interiéry chrámu /kazateľnica neskoré baroko, oltár s barokovým obrazom Sv. Jána Krstiteľa s Ježiškom, rokokové plastiky prosiacich baníkov/.

Banícky motív na hlavnom oltári


Pravdepodobne najrozsiahlejšia úprava sa udiala okolo roku 1919, keď bol prestavaný chór. Vzniklo zaujímavé riešenie dvojposchodového chóru, čím sa zvýšila kapacita kostola a tak relatívne malý kostolík môže pri bohoslužbách prijať až 500 veriacich. Po druhej svetovej vojne bol chrám zanedbávaný až devastovaný, začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia bol znova opravený a slúži svojmu pôvodnému cieľu vykonávaniu cirkevných obradov, ktoré tu zabezpečujú mnísi malí bratia Kapucíni z neďalekého kláštora.
Lokalita tohto kostola je veľmi známa nachádza sa priamo pri mieste, ktoré je označované ako Stred Európy. Interiér kostola si môžeme pri turistickom výlete pozrieť tak, že požiadame mníchov z neďalekého kláštora, verím, že nájdete u nich porozumenie a budete si môcť túto krásu pozrieť.

Interiér kostola Sv. Jána

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára