pondelok 4. apríla 2011

Brhlovce na okraji Štiavnických vrchov - tip na výlet


Obytný priestor v skalách



V tomto článku doporučujeme navštíviť obec Brhlovce, ktorá nás na turistiku láka skalnými obydliami. Brhlovce táto hontianska obec sa nachádza východne od Levíc. Možno pred 60 miliónmi rokov chŕlili sopky zo Štiavnických vrchov sopečný popol a piesok, ktoré sa vo vrstvách ukladali v rôznych vzdialenostiach od sopiek vytvorili pôsobením vody tufové horniny, ktoré rokmi stvrdli a na niektorých miestach sa z nich stali výborné ľahko opracovateľné stavebné materiály. Obyvatelia sa ich veľmi skoro naučili opracovávať a tak z nich začali vyrábať tehly na stavby domov, klenby vinných pivníc, zárubne dverí, okien, tvorivosť v tomto smere nepoznala hranice.

Pravdepodobne ešte staršou tradíciou bolo budovanie skalných obydlí, ktoré sa začalo niekedy počas tureckej expanzie, keď práve turecké vojská prinútili ľudí hľadať možnosti ako sa ukryť pred nepriateľom. Písomný doklad o obydliach nám zanechal Matej Bell vo svojich Notíciach z roku 1742. Skutočnosťou je, že obydlia sú ešte aj dnes obývané, pričom jedna časť je upravená ako samostatná expozícia – skanzen. Podmienky na bývanie sú podľa lektorky veľmi priaznivé rovnomerná celoročná teplota 17-20 stupňov Celzia, rovnomerná je aj vzdušná vlhkosť. Zachované skalné obydlia sa nachádzajú v miestnej časti Šurda a vysekanie jedného „bytu“ trvalo aj 5 rokov, sekalo sa samozrejme ručne. V prípade, že rodina očakávala prírastok, tak otec riešil zväčšenie „bytu“ vysekaním ďalšej izby do hĺbky 1-2 podľa toho ako mu to dovoľovali svetelné podmienky, lebo svetlo prichádzalo len z prednej strany danej miestnosti.

Priestor pre domáce zvieratá


Podobné priestory v skale boli vysekané aj pre domáce zvieratá.

V súčasnosti sú tieto objekty od roku 1983 vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. V rámci návštevy tohto skanzenu je možné navštíviť aj zariadený rodinný dom z tridsiatych rokov minulého storočia.

Pohľad z vnútra obydlia

Skanzen je od apríla /letné obdobie/ do októbra otvorený od 9-16 hodiny. Do Brhloviec sa najlepšie dostaneme osob. autom, pričom cestou sa dajú navštíviť aj iné zaujímavosti, napríklad Bohunický mlyn neďaleko Pukanca, kde je tak isto formou skanzenu predvedený zachovaný mlyn na zlatonosnej rieke Sikenica. Mlyn má kompletné zariadenie z roku 1950.Je to veľmi zaujímavá technická pamiatka a jej poloha blízko štátnej cesty vytvára dobré podmienky pre oddychové miesto pre automobilistov. Ešte pre zaujímavosť uvediem, že je to jeden z významných svedkov našej minulosti, veď v roku 1874 bolo na Slovensku 3796 mlynov, tento sa zachoval, možno len preto, že bol roku 1950 po zrušení remeselníckej činnosti úradne zablombovaný. Mlyn má ako výstavnú časť aj obytné priestory.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára