pondelok 4. apríla 2011

Hliník nad Hronom – zaujímavé mestečko, ako tip na jednodňový výlet


Námestie s Golgotou od majstra Stanettiho


Poviete si čo zaujímavé môžeme vidieť v Hliníku nad Hronom, pokúsim sa Vás presvedčiť, že je toho dosť.

Predovšetkým je to niekoľko veľmi zaujímavých sakrálnych diel, gotický chrám zo začiatku 14. storočia najcennejšia a súčasne najstaršia pamiatka obce , z ktorej je najzachovalejšia oltárna časť so zachovalou gotickou klenbou. V okolí je cintorín s náhrobnými kameňmi z 18. storočia a na časti tohto cintorína je vybudované súsošie Golgoty. Vynikajúce barokové dielo z roku 1768, pravdepodobne dielo z kremnickej sochárskej dielne majstra Dionýza Stanetiho, ktorý svojimi prácami vyzdobil okolité banské mestá. Ohromnú vnútornú energiu dáva dielu skutočnosť, že je vykresané z ružového ryolitu typického práve pre Hliník nad Hronom.

Významnou stavebnou pamiatkou je aj renesančný kaštieľ zo 16. storočia, poškodený najrôznejšími povstaniami.

Vašu pozornosť chcem však upriamiť na bronzový pamätník obetiam I. svetovej vojny. Socha vojaka rakúsko-uhorskej armády, v ktorej bojovali aj občania Hliníka je dielom hlinického rodáka akademického sochára Ladislava Majerského /1900-1965/.

Pamätník padlým v I. svetovej vojne



Socha bola odhalená v roku 1931, v druhej svetovej vojne bola delostreleckým granátom ťažko poškodená. Aká krutá irónia. Na ryolitovom podstavci je menovite uvedených 31 občanov, ktorí padli v I. svetovej vojne.

Neďaleko pamätníka je umiestnený ryolitový mlynský kameň, ktorý tu bol odhalený z príležitosti 900. výročia založenia obce. Súčasne naznačuje na 600 tradíciu výroby mlynských kameňov, ktoré sa používali v mnohých štátoch Európy.

Mohli by sme ešte spomenúť jedinečnú stavbu hlinickej kalvárie, tá by si však zaslúžila samostatný výlet. Skôr by som si myslel, že po stavebných pamiatkach by sa hodil výlet do prírody a tu je k dispozícii chránené nálezisko vzácnych rastlín a pozostatkov z doby ľadovej útvar, ktorý dostal názov Bralce. Z dutín zeme tu vychádza studený vzduch v akomkoľvek horúcom lete, v dutinách sa vytvára ľad, ktorý vytvára podmienky pre život tundrovitých rastlín, najznámejšou je nenápadná valdštajnka. Možno sa vám ju podarí nájsť. Oblasťou vedie náučný chodník. Nachádza sa na pravej strane pri vstupe do Sklenoteplickej doliny.

Mohli by sme ďalej pokračovať, no myslím si, že tipov na jednodňový výlet bolo dosť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára