pondelok 4. apríla 2011

Navštívte pamätník Maximilána Hella v Maria Enzersdorfe



V známom rakúskom pútnickom meste Maria Enzersdorf sa konala 15. júna 2010 zaujímavá slávnosť.

V tomto meste, ktoré leží neďaleko Viedne bol na cintoríne Romantikerfriedhof v roku 1792 pochovaný Maximilián Hell v tom čase riaditeľ Ríšskeho observatória vo Viedni. Túto prácu tu vykonával 37 rokov. Je obdivuhodné aké dielo vytvoril za svoj život tento múdry matematik, fyzik, filozof , kňaz, ale predovšetkým talentovaný astronóm. Maximilián Hell, ktorý je rodákom z nášho regiónu. Narodil sa v Štiavnických Baniach pred 290 rokmi. Získal tu aj základné vzdelanie. Jeho vedecké práce vzbudzujú úctu do dnešných čias. Hellovo dielo je všeobecne známe a boli o ňom napísané desiatky kníh.

Na cintoríne mesta Maria Enzersdorf , teda mieste posledného odpočinku Maximiliána Hella kde sa konala spomínaná slávnosť, bol odhalený nový náhrobný kameň s bustou. Pôvodný hrob človeka, po ktorom je pomenovaný kráter na Mesiaci a planétka s priemerom 73 km sa pri najrôznejších rekonštrukciách miestneho cintorína stratil. Pri jednej z rekonštrukcií bola na cintorínskej kaplnke nainštalovaná pamätná tabuľa v latinskom jazyku, ktorá toto miesto označuje.

Občianske združenie Maximiliána Hella, to isté, ktoré pred piatimi rokmi zorganizovalo expedíciu po stopách M. Hella na nórsky ostrov Vardo a tu mu inštalovalo pamätnú tabuľu, teraz venovalo pamätník vo forme náhrobného kameňa s bronzovou bustou. Na pamätníku je veľmi výrazne po slovensky a nemecky napísané, že tento svetový vedec sa narodil na Štiavnických Baniach.

Finančne podporilo túto akciu Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Uvedenie pamätníka sa dialo za účasti veľvyslanca Slovenskej republiky v Rakúsku, starostky a obyvateľov mesta Maria Ernzerdorf, Občianskeho združenia Maximiliána Hella, riaditeľa hvezdárne M.Hella zo Žiaru nad Hronom a starostu Štiavnických Baní s početnou delegáciou občanov tejto obce. Všetci predniesli slávnostné prejavy. Celá slávnosť sa tešila dosť veľkej pozornosti médií /zábery z odhalenia pamätníka snímali tri televízie/. Zaujímavá bola aj prítomnosť krajanských organizácií, napríklad spoločnosti slovenskej menšiny z Viedne. Občania zo Štiavnických Baní, ktorých prišiel plný autobus aj s pánom farárom, ktorý pamätník vysvätil prispeli k dôstojnej oslave pamätníka.

Mesto Maria Enzersdorf ja známe predovšetkým ako pútnické miesto, v minulých dňoch dostalo mesto pamätník, ktorý by sa mohol stať cieľom pútí zo Slovenska. Pri návšteve Viedne je tu dobrá príležitosť navštíviť pamätník tohto významného človeka

Odhalenie pamätníka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára