nedeľa 3. apríla 2011

Návšteva kalvárie v Banskej Štiavnici v dvoch alternatívach – tip na jednodňový výlet



Kalvária v Banskej Štiavnici okolo roku 1950


Kalvária v Banskej Štiavnici je architektonicky jedinečné barokové dielo, ktoré tu vzniklo na vrchu Scharfenberg v rokoch 1744-1745. Pozoruhodné je najmä architektonické zasadenie do okolitého prírodného prostredia, má 23 stavebných objektov a množstvo umeleckých výtvarných diel v kaplnkách a kostoloch.

Jedna z kaplniek štiavnickej kalvárie


Hoci sa jedná o špičkové dielo európskeho významu do dnes sa nepodarilo zistiť kto je jeho autorom. Iniciátorom výstavby diela bol jezuitský páter F. Berger.

Cesta na kalváriu sa začína 17 kaplnkami s biblickými výjavmi a pokračuje dolným, alebo slovenským kostolom, teda kostolom, v ktorom konali kázne po slovensky, v hornom kostole na vrchole kalvárie bývali kázne v nemeckom jazyku, nad slovenským kostolom sa nachádza kríž so sochou sedembolestnej Panny Márie, nasleduje 33 svätých schodov, ktoré pútnici zdolávajú po kľačiačky. V schodoch boli v minulosti zabudované relikvie svätých, tieto žiaľ boli vandalmi zničené. Na najvyššom mieste kalvárie je už spomínaný nemecký kostol a kríže a sochy znázorňujúce umučenie Ježiša Krista. Kalvária je veľmi dômyselne vybudovaná a ponúka zaujímavé pozorovania aj cestou späť, v kaplnkách je znázornené utrpenie Panny Márie.

Výlet na štiavnickú kalváriu je možné realizovať v čase konania sa septembrovej púte k sviatku Panny Márie.

Slovenský kostol


Púť sa koná tradične začiatkom septembra a zúčastňujú sa na nej tisícky pútnikov, pre toho kto si chce preštudovať túto jedinečnú pamiatku po stránke architektonickej a výnimočnosti prírody, doporučujem ju navštíviť v čase mimo púte, keď sa dajú študovať detaily architektúry a umeleckých výtvarných diel nezabudnite si všimnúť jedinečné prírodné prostredie na jednej z najmladších sopiek na Slovensku, ktorá bola v roku 1986 na rozlohe 5,56 hektárov vyhlásená za prírodnú rezerváciu. Nachádza sa v nadmorskej výške 726 metrov.

Návšteva štiavnickej kalvárie zaručuje v každom prípade nezabudnuteľný zážitok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára