nedeľa 3. apríla 2011

Navštívte Krivín, slovanské hradisko s výbornou akustikou neďaleko Slovenskej brány – tip na jednodňový výlet


Pohľad z Krivína


Krivín je vlastne posledné bralo Štiavnických vrchov, popri ňom, alebo pod ním preteká rieka Hron, aby o niekoľko sto metrov ďalej opustila vrchy a pokračovala ďalej relatívne rovinatým terénom do Dunaja. Pri pozorovaní toku Hrona stojí za povšimnutie aj Slovenská brána, tiež Porta Slovenika, vytvorila ju rieka Hron svojim prielomom medzi okrajom pohoria Pohronský Inovec a Štiavnické vrchy v úseku Tekovská Breznica – Tlmače. Tento prielom je 10 kilometrov dlhý a 300 až 3000 metrov široký, prírodná zaujímavosť, ktorá bola človekom prvý raz narušená v rokoch 1895-1896 pri stavbe železničnej trate Zvolen - Levice, druhý raz v roku 1930 keď bolo potrebné z bezpečnostných dôvodov odstreliť bralo, ktoré trčalo z Pohronského Inovca. V súčasnosti slúži prielom, ako dopravná cesta a z okolitých vrchov sa ťaží kameň.

Na Krivín sa dostaneme zo strany Tekovskej Breznice, ale aj Tlmáč. Peší výstup sa dá začať od opusteného amfiteátra bývalých strojární Tlmače. Bralo Krivín má nadmorskú výšku 316 metrov a prevýšenie nad okolitým terénom je 136 metrov. Ešte pred vznikom Uhorského štátu tu bolo hradisko, dnes z neho vidieť len pozostatky najrôznejších obranných valov zo strán, ktorými by sa na hradisko mohol dostať nepriateľ. Takéto strany sú dve, ostatné sú prudké bralá.

Ja doporučujem navštíviť Krivín najmä v období, keď sú okolité lesy bez lístia a z brala je vynikajúci výhľad na okolité dediny.

Možno obranné priekopy starého hradiska


Zvlášť musím upozorniť na zaujímavý akustický jav, takzvanú počuteľnosť na Brale Krivín. keď sa postavíte na bralo budete počuť čo sa rozprávajú na dvore v obci Psiare. Priamo poetické je poludnie, keď sa postupne začínajú zvoniť v jednotlivých obciach v Psiaroch, Hronskom Beňadiku, Tekovských Nemciach, Kozárovciach. Všetky tieto obce sú z krivínskeho brala viditeľné ako na dlani.

Hradisko na Krivíne malo okrem výhodnej ťažko prístupnej polohy aj akustickú výhodu v tom, že príchod nepriateľa možno na koňoch bolo počuť od Tekovských Nemiec.



Krivín

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára