nedeľa 3. apríla 2011

Štiavnický betlehem sa stáva unikátom doporučujem navštíviť


Výjav zo štiavnického Betlehemu


Naproti štiavnickej radnice vo dvore evanjelického kostola prakticky v strede Banskej Štiavnice bolo vybudované a inštalované jedinečné rezbárske dielo Betlehem s pohybujúcimi sa figúrkami. Už dnes sa jedná o najväčší Betlehem tohto druhu na Slovensku. Skôr ako sa budeme venovať jeho prehliadke niekoľko slov k evanjelickému kostolu, ktorý tu môžeme navštíviť v rámci našich potuliek z predchádzajúcich dielov. Architektonicky je to dielo viedenského architekta J. S. Thallnera, vybudované bol v rokoch 1794-1796, pre históriu náboženstva je táto stavba veľmi zaujímavá, kostol bol postavený podľa dekrétu panovníka Jozefa II. , o stavbe protestantských chrámov, teda nemá vežu a je v tlačený medzi ostatné domy, ktorým sa musel architektonicky podobať. Loď chrámu má elipsovitý tvar na jej stranách sú trojposchodové galérie, v kostole je nainštalovaný cenný barokový organ.

Vo dvore tohto chrámu sa rozhodol architekt a rezbár Peter Chovan z Dekýša /1969/ vybudovať, vlastne vyrezať z lipového čerešňového a orechového dreva Betlehem s pohybujúcimi sa figúrkami. Betlehem aj keď je už prístupný verejnosti sa stále stavia a neprejde rok aby sa nezväčšil. Je budovaný v troch poschodiach na najvyššom môžeme vidieť panorámu Banskej Štiavnice so svojimi prírodnými dominantami okolitými vrchmi a ďalej s architektektononickými zaujímavosťami , ako sú napríklad Slovenský, Nemecký a Evanjelický kostol, stĺp Sv. Trojice, Starý zámok, všetky školy, Kamerhof, Štiavnické jazerá, Kalváriu ale to už celé dielo prechádza do akéhosi ľudového divadla, ktoré ma ambície komplexne predstaviť život tohto jedinečného mesta a tak tu môžeme stretnúť pútnikov na Kalvárii, štiavnického Nácka, panovníčku Mária Teréziu a jej manžela cisára Ríše Rímskej Jozefa Lotrinského, sochy Svätej Barbory a Kataríny, sprievod pastierov, salamandrový sprievod baníkov a študentov, čerpanie banských vôd, no a samozrejme rôzne scény na neopakovateľnom „ trotuári“. Nedá sa všetko opísať, veď toto rezbárske dielo je už teraz 14 metrov dlhé, 2,5 metra široké a 3 metre vysoké. Má viac ako 500 figúr, z toho je 200 pohyblivých, teda vykonávajúcich najrôznejšie najmä remeselnícke činnosti. V decembri /v roku 2009/ má byť Betlehem znova zväčšený, tématicky má pribudnúť napríklad pohyblivý vláčik Štiavnická Anča, aj so známou príhodou, keď „tetka“ išla rýchlejšie ako vlak, nové banícke činnosti, ale aj výrobu slávnych štiavnických fajok, výrobu sudov. Nezabúda sa ani na Trať mládeže, ktorá tu má byť zobrazená. Jednoducho dejiny Banskej Štiavnice vyrezané do dreva. Celkove má mať Betlehem po tejto úprave o 300 postavičiek viac, dĺžka dosiahne 20 metrov. Už doteraz bol na jeho výrobu použitý kamión kvalitného dreva. Peter Chovan spolu s troma rezbárskymi pomocníkmi má ambíciu vytvoriť jeden z najväčších betlehemov na svete. V jeho hlave sa rodia plány na Betlehem, ktorý by mal mať okolo 2000 postavičiek a výrazná časť z nich by mala byť pohyblivá.

Objekty, v ktorých je Betlehem vystavený sú pre verejnosť otvorené každý deň okrem pondelka od 10. hodiny do 16. hodiny / okrem pondelka/, jeho prehliadka je ozaj dobrým typom a to nielen v období Vianoc.

1 komentár:

  1. BETLEHEM JE SUPER LEN TO STRASIDLO CO VNOM SEDI TREBA VYMENIT ZA NIECO PRIJEMNEJSIE MILSIE ZE KED TAM CLOVEK PRIDE ABY SA AJ O TOM BETLEHEME NIECO DOZVEDEL ANIE ABY SA POZERAL NA ODUTU NEPRIJEMNU TVAR NEJAKEJ ZLATOKOPKY AUTOR TOHO BETLEHEMU BY SA MAL ZOBUDIT

    OdpovedaťOdstrániť