pondelok 23. mája 2011

Ako skončili slávne stavby - Zechenterov dom v Kremnici




Dva slávne slovenské mestá zlatá Kremnica, strieborná Banská Štiavnica obe mestá ktoré po ukončení ťažby a výroby drahých kovov už niekoľko desaťročí bojujú o zaujatie takých istých pozícií aké mali v minulosti, tentoraz v turistickom ruchu. Určite majú k tomu všetky predpoklady, žiaľ výsledok sa nedostavuje. Určite sa toho urobilo pre rozvoj turistiky veľmi veľa, ale.
Nežijem ani v jednom z týchto miest, ale ich mám obe veľmi rád a možno nezainteresovaný pohľad môže byť tipom na zamyslenie. Pri pomerne častých návštevách týchto miest ma napadla myšlienka z analyzovať si trocha za čo by sme sa mali v týchto mestách najviac hanbiť a tak podľa mňa je to Kremnici Zechenterov dom a v Banskej Štiavnici budova Evanjelického lýcea v hornej časti Trojičného námestia.
V spomínanom Zechenterovom dome žil od roku 1868 až do svojej smrti v roku 1908 skutočný „titan“ ducha G. K. Zechenter Laskomerský /pochovaný je v Kremnici/, neviem či sa aj v budúcnosti narodí na Slovensku taký vzdelaný človek, ako bol G. K. Zechenter, tak len trocha počítajme: spisovateľ, humorista, lekár, revolucionár /dôstojník v revolúcii/, spoluzakladateľ Matice slovenskej, geológ, mineralóg, speleológ, botanik, cestovateľ, maliar krajiniek,........ a má to vôbec význam menovať ? Už len skutočnosť, že bol osobným lekárom Štefana Moysesa je pre Slovákov neskutočné dedičstvo a ako sa staral o zbedačovaných kremnických baníkov, občanov, robotníkov z výstavby železničnej trate, je to priamo neuveriteľné. Práve na železničnej trati Zvolen Vrútky by mala byť tabuľka, že terén ešte pred vybudovaním geologicky preskúmal G. K. Zechenter.
Nakoniec aj tie gagy vznikli v Kremnici preto, lebo im dal základ G. K. Zechenter, písať humor v jeho časoch bolo neuveriteľné hrdinstvo. Teraz ani neviem či má nejakú tabuľku v „ulici nosov“.
Tak a teraz sa choďte v Kremnici pozrieť na dom v ktorom tento geniálny Slovák žil. Nachádza sa skoro v strede mesta, ale katastrofa, ako vyzerá nedá sa tam urobiť ani fotografia, je strašnom stave, keď tento stav budeme hocijako zdôvodňovať nikdy to neobstojí . V tomto dome malo byť jeho múzeum zo zbierok hoci aj bezvýznamných drobných pamiatkových predmetov Kremničanov tejto doby, alebo aj z kópií spisov Matice slovenskej.
O Banskej Štiavnici sa zamyslíme na budúce, jednoducho si myslím, že aj turistika v týchto našich mestách potrebuje národný rozmer.

Pamätná tabuľa na Zechenterovom dome

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára