utorok 19. apríla 2011

Pozvánka do raja orchideí vo Vyhniach. – tip na jednodňový výlet


Orchideje sú čarokrásne atraktívne rastliny, v poslednom období veľmi populárne. Možno by dnes ani nikoho nenapadlo, že rastú aj v našej prírode. Na Slovensku sa im hovorí vstavače a sú to vlastne divoko rastúce orchideje. Divoko rastúcich orchideí zaznamenávajú medzinárodné organizácie okolo 25 tisíc druhov, na Slovensku rastie asi 70 druhov a okolí Vyhní bolo zaznamenaných okolo 20 druhov.

Samozrejme, že orchideje sa v našom regióne nachádzajú aj v lokalitách Prestavlky, Horná Trnávka, Kremnica či Železná Breznica. Určite aj v ostatných pohoriach nášho regiónu. Na Slovensku ich rastie okolo 70 druhov, a tak by sa mohla postaviť otázka „...A majú slovenské mená ?“, odpoveď je jednoznačná a potešiteľná „majú“. No nedá sa predpokladať, že by ich laik /akých nás je väčšina/ vedel rozpoznať a pomenovať, preto len krátky výpočet z tých, ktoré teraz kvitnú v okolí Vyhní : vstavač vojenský, vstavač obyčajný, vstavačovec bazový, bradáčik vajcovitolistý, kruštik širokolistý, hviezdovka hlístová, no a mohli by sme s odborníkmi odhaľovať ďalšie. Pri týchto pomenovaniach sa vyznamenali aj slovenskí jazykovedci, keď pre naše vstavače vymysleli také poetické mená. Ja sám hoci ma orchideje fascinujú som si na pomoc zobral dvoch ochrancov prírody V. Solára a fotografa objaviteľa stále nových nielen v okolí Vyhieň, ale na celom Slovensku p. P. Salenku. Fotografie P. Salenku sa nachádzajú na internete a sú fascinujúce (pozri tu). Každý musí uznať že sú čarokrásne.

Niekoľko slov k podmienkam života a rozmnožovania sa orchideí. Nemajú to ľahké. Niekedy v päťdesiatych, šesťdesiatych rokoch im zhoršovala životné podmienky kolektivizácia a vysušovanie lúk a pastvín, dnes im škodí zarastanie lúk a pastvín náletovými krovinami. Orchideje sa však nemienia vzdať, rátajú s tým, že z tých miliónov semienok, ktoré rastlina vyšle sa niečo predsa len musí uchytiť.

K orchidejám sa vo Vyhniach dostaneme cestou popri rímsko-katolíckom kostole , niekde za liatinovou značkou v maďarčine určujúcou bývalú hranicu kúpeľného areálu. Tam už treba zvýšiť pozornosť.

Teraz vrele doporučujem pokochať sa vo fotografiách p. Salenku na internete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára