štvrtok 21. apríla 2011

Štangarígeľ unikátny prírodný jav s keltským nápisom

V tomto prípade doporučujem navštíviť Štiavnické vrchy na ich východnom okraji
neďaleko cesty spájajúcej Banskú Štiavnicu s Krupinou sa nachádza prírodný útvar Štangarígeľ, alebo v ostatnom období sa doporučuje aj názov Krupinské bralá. Je to unikátna chránená lokalita, ktorá bola v roku 1975 vyhlásená za chránený prírodný útvar. O čo sa vlastne jedná ? Na tomto mieste pred miliónmi rokov vzniklo na lávovom prúde okolo 20 päťuholníkových hranolov z andezitu, ktorý v tom období vulkán chŕlil. Možno ich vzniklo viac, ale zachovali sa len tieto. Hranoly, alebo stĺpy sú jeden až šesť metrov vysoké a vznikli pôsobením vnútorných kryštalizačných síl v láve. Útvar, ktorý sa nachádza na ploche 0,69 hektára veľmi podrobne popísal už v 19. storočí Andrej Kmeť, ktorý dokonca premeriaval dĺžky jednotlivých hrán a uhly päťuholníkov. Merania ukázali pomerne vysokú presnosť a zhodu rozmerov, rozdielne sú len výšky hranolov pravdepodobne preto, že sa postupne rozpadávajú.

V lokalite nájdeme celý rad päťuholníkových hranolov, ktoré už nie sú na svojom mieste. Lokalita je okolo 95 metrov dlhá a 45 metrov široká.

Andrej Kmeť našiel na jednom hranole tajomný nápis, vlastne do kameňa boli vyryté akési perličky v pravidelnom usporiadaní a keďže nápis sa mu zdal príliš pravidelný usúdil, že to nie je dielo prírody, ale pravdepodobne zásah človeka.

Neskôr, keď začali nápis skúmať odborníci na písmo došli k záveru, že sa najviac podobá na keltský „ogan“. Doktor Bukovinský nápis aj vylúštil a mal by znamenať „ Asboitov dom tu do navubo“, teda sa jedná o slovanský nápis, ktorý podľa interpretácie Dr. Bukovinského hovorí o spánku, alebo hrobe nejakého Asboita. Teória ako sa sem dostal hovorí, že prichádzajúce slovanské kmene si osvojili písmo jedného keltského kmeňa Kotínov, naučili sa ho a tak vznikol unikátny nápis – slovanská verzia starokeltského písma. Unikátnosť nápisu je vtom, že podobné písmo sa ešte nenašlo. Škoda, že lokalita zarastá lesom, podľa mňa to znižuje jej hodnotu.

Niekoľko slov ako sa k Štangerígľu dostaneme, v zásade sú dve možnosti od Banskej Štiavnice na Žibritov a ďalej za starým mlynom treba odbočiť vpravo a bočným svahom sa dostaneme k danej lokalite. Doporučujem túto cestu konzultovať s miestnymi obyvateľmi. Mne sa lepšie osvedčila cesta autom prísť do Krupiny a pokračovať autom cestou z pravej strany námestia smerom na Líšku, po výjazde z mesta stále pokračujeme tou istou cestou po pravej strane je jazero až na vrchol cesty, kde je autobusová zastávka, od nej sa cesta zvažuje, prechádza lesom a na konci asfaltovej cesty /stále autom/je chodník do ľava po ňom je to nejakých 20 minút cez les /ale už len peši/. V minulosti to bolo výborne vyznačené, neviem ako teraz. Cesta krupinským lazníckym osídlením je veľmi pekná.



3 komentáre:

  1. Vďaka za inšpiráciu. Koľko tajov ešte sa nám skrýva rovno pred očami?

    Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to "jazero" je Krupinská priehrada ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A tie znaky kelti naučili slovanov? lol to nejak odporuje historii, že slovania zliezli zo stromov v 6. storočí. Ale kelti tu boli už pred Kristom. Aj tak posledné výskumy ukazujú, že kelti boli slovanská vetva,

    OdpovedaťOdstrániť